תשכחו את מה שההורים אומרים לכם – סקס בגיל ההתבגרות לא מסכן אוטומטית את החיים שלכם ולא יהפוך אתכם לעבריינים בעתיד.אבל הוא כן יכול להיות מסוכן אם לא תשמרו על כללי הזהירות והבטיחות
יצא לכם לקרוא מחקרים או לשמוע דברים תוכחה על כך שסקס אינו מתאים לגיל שלכם? תמתינו רגע עם החשש.
מחקר חדש שבוצע באוניברסיטת וירג’יניה סותר דיווחים וטענות ממחקרים קודמים על כך שסקס בגילההתבגרות אינו בריא מבחינה רגשית ופסיכולוגית ומוביל לשימוש בסמים, עבריינות ובעיותחברתיות ורגשיות.המחקר החדש מדווח על כך שבני נוער שמקיימים יחסי מין עשויים דווקא לפתח מערכות יחסים חזקות יותר בבגרות ושסקס בנעורים אינו מוביללהתנהגות עבריינית. המחקר בוצע על ידי קת’רין פייג’ הרדן, מועמדת לדוקטורט בפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת וירג’יניה.
חוקרים של ה-UCSF דיווחו בפברואר 2007 שאחוז גדול מהבנות שמקיימות יחסי מין בגיל ההתבגרות, מרגישות בהמשך תחושות של בושה וניצול.
שנים קודם לכן, הפסיכולוג דייויד וולש אף הרחיק וציין שסקס מוקדם מעוות את התפיסה של האדם לגבי מערכות יחסים, הופך אותם לפיזיים לגמרי וזה גורם לכך שבבגרות זה בלתי אפשרי לקיים מערכות יחסים ממושכים, שמבוססים על אמון, עם תקשורת תקינה (הדברים נאמרו בשנת 2005 לעיתון USA Today).
המחקר של הרדן היה מחקר ממושך שבחן את המידע והפעילויות לגבי 534 זוגות של תאומים מאותו מין מארה”ב. המידע שנאסף לגבי התאומים נלקח בשלוש נקודות בזמן במהלך פרק זמן של שבע שנים (הסיבה למיקוד של המחקר בפעילותם של התאומים היתה בשל הרצון לבטל משתנים גנטיים וסוציו-אקונומיים שעשויים להשפיע על המידע לגבי התנהגותם של בני הנוער).
כיצד משפיעים יחסי מין שקוימו בגיל מוקדם על בני נוער? הרדן מצהירה שתוצאות המחקר שלה מראות שסקס בנעורים מוביל להתנהגות פחותאנטי-חברתית בגיל מאוחר יותר, מאשר להתנהגות יותר אנטי-חברתית, כפי שדווח במחקרים קודמים.
ממצאי המחקר של הרדן מראים שלבני נוער יש מערכות יחסים טובות יותר בבגרות כאשר הם מתנסים מסקס בגיל הנעורים, בניגוד לדעות רווחות שהיו תמיד שסקס בנעורים אינו בריא מבחינה פסיכולוגית.
הרדן מתכננת להמשיך את המחקר ולבדוק מדוע נראה כי סקס בנעורים מוביל למערכות יחסים חזקות יותר בבגרות. החוקרת מאמינה שאנשים מניחים שסקס בנעורים מוביל לעבריינות ולבעיות פסיכולוגיות ורגשיות בגלל שסקס בנעורים זה משהו שמנוגד למה שהורים מועניינים בו.
מבוגרים נוטים להתייחס למיניות בנעורים כאל משהו אימפולסיבי שנגרם בשל לחץ חברתי. אך המחקר של הרדן עד כה תומך בהשערה שלה, לפיה ביטויים פיזיים זוגיים למיניות בגיל נעורים דווקא מגינים על בני הנוער מפני פעילות עבריינית בהמשך הדרך, ואף מובילים למערכות יחסים בריאות יותר מאוחר יותר בחיים.
לדבריה, “אם בני הנוער היו מתחתנים מוקדם יותר אז הם היו מתנסים בפעילות מינית בגיל מוקדם יותר, אך מערכות היחסים שלהם היו יכולות להיות יותר חברתיות מאשר אנטי-סוציאליות בשלב מאוחר יותר בחיים”.
אז מה אפשר לקחת מהמחקר הזה? האם אכן סקס בנעורים הינו בריא מבחינה רגשית ופסיכולוגית, ויכול להוביל למערכות יחסים חזקות יותר בעתיד? או ההפך – סקס בנעורים זה לא בריא כי זה עלול להוביל להתנהגות אנטי-סוציאלית, שימוש בסמים, ועבריינות?
אני אחלק את התשובה שלי לשתיים. אחד הנושאים בהם חשוב להתמקד כאשר מדברים על מיניות אצל מתבגרים, הינה נושא האחריות והבטיחות. נהוג לחשוב שכשליש מהמתבגרים הינם פעילים מבחינה מינית, כאשר מתבגרים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך פעילים מינית יותר ממתבגרים ממעמד סוציו-אקונומי בינוני-גבוה.
התנהגות מינית מסוכנת כוללת קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה, ללא שימוש בקונדום ו/או גלולות, שיכולים להביא להריונות לא רצויים ולמחלות המועברות במגע מיני, כגון מחלת האיידס (בישראל חייים כ-100 ילדים עם נגיף ה-HIV).
מניסיוני עם מתבגרים, בנים נוטים לנהל אורח חיים מסוכן יותר בגיל צעיר, שכוללים יחסי מין מזדמנים עם פרטנרים מרובים. הם פשוט סבורים ששימוש באמצעי מניעה פוגם בספונטניות, ומוכנים לוותר על אמצעי ההגנה החשובים. בנות נוטות יותר להישמר בכל הנוגע ליחסי מין מוגנים.
אז יחסי מין אצל מתבגרים כן מסוכנים או לא? הדברים אינם פשוטים. כיום גיל ההתבגרות מתחיל מוקדם יותר מעבר. פעם נהגנו לראות את ניצני ההתבגרות בגיל 12-13, אבל כיום זה כבר מתחיל בגילאי תשע-עשר. ההתפתחות המינית הינה מוקדמת יותר ולזה יש השלכות על ההתפתחות הרגשית והפסיכולוגית, אצל נערים ונערות.
אבל הצד הפיזי הוא לא כל מה שמגדיר אצלנו את התפתחות וההתבגרות, ויתכן מצב בו הבשלות הרגשית לא תואמת את ההתפתחות הפיזית. כמו כן, צריך גם להתייחס לכך שיש הבדלי מגדר (כלומר הבדלי המינים) ומעמד בהתנהגות מינית מסתכנת אצל מתבגרים.
בכל מקרה, תמיד קיימת נטייה חזקה של מתבגרים להתנהגויות מסוכנות, ומידת ההסתכנות גדלה עם העלייה בגיל.
לכן, המחקר אולי צודק בטענה שמתבגרים אכן יכולים לקיים יחסי מין ועדיין לגדול ולהיות מבוגרים בריאים, נפשית ופיזית, אבל חשוב מאוד לא לעודד התנהגות מינית לא בטוחה, שנפוצה יותר בגיל בו אנחנו חושבים שאנחנו כשירים פיזית לעשות דברים ולקיים יחסים, אבל עדיין לא באמת מוכנים להם
הכתבה פורסמה לראשונה בפורטל בריאות BeOK.